Deze site gebruikt cookies.

thumb regenWat een zomer! Wat einde mei, begin juni stilaan de goede kant begon op te gaan na een ronduit te koel voorjaar is ondertussen weer helemaal teniet gedaan. Hoewel de temperaturen meest van de tijd heel aangenaam zijn, kan er niet echt van zomerweer gesproken worden. Qua aantal zonuren zitten we ongeveer 20% onder het gemiddelde en de regenwolken draaien overuren. Reeds in juni werd er totaal 127 mm regen genoteerd, wat onmiddellijk een stationsrecord was (en dat dan nog in de zomerperiode - je zou dit eerder in de winter verwachten). In juli werd daar nog een keer een slok van 103 mm bovenop gedaan. 

De laatste weermodellen laten verder weinig aan de verbeelding over. De volgende 10 tot 14 dagen zal er van echt zomerweer geen sprake zijn en zal de regenmeter meer dan eens gevuld worden. Reeds op 1 augustus telde die al meer dan 10mm. Gaan we nog een keer de 100 mm overschrijden?

thumb easter winterWat een week! Op dinsdag 31 maart werd het 26,2°C, wat meteen weer een dagrecord opleverde voor maximumtemperatuur op die datum. Nauwelijks een week later wanen we ons midden in de winter. Op 6 april kwam er reeds een trein van kille Noordzeebuien binnen gedenderd. Deze bestonden uit stofhagel en (natte) sneeuw wat een neerslagtotaal van 11,6 mm opleverde. De meeste sneeuw smolt echter na het vallen gewoon weer weg. Het is uiteraard reeds april. Deze ochtend was de verrassing totaal met een gesloten sneeuwdek van 6,2 cm wat totaal niet zou misstaan in de beste wintermaanden. Een gesloten sneeuwdek zo laat in het seizoen werd nog maar zelden waargenomen en zeker de afgelopen decennia niet. 

Jammer genoeg tellen deze sneeuwdagen niet meer mee voor de winterstatistieken gezien die op 31 maart worden afgesloten. Maar voor de volledigheid en het archief wordt de data toch op deze pagina mee weergegeven.

thumb hellmannDe winter 2020 - 2021 zal de analen in gaan als een zachte winter. Het Hellmann-koudegetal dat als maatstaf genomen wordt om dit te bepalen bedroeg 32,2 punten. Ondanks de wat koudere periode begin februari stelde de rest van de winter niet veel voor. Toch werden er in die periode 12 dagen met een sneeuwdek waargenomen (waarvan 3 met een gebroken dek). De laagste minimumtemperatuur werd op 11 februari gemeten en bedroeg -9,7°C. De laagste maximumtemperatuur werd op 8 februari gemeten en bedroeg -4°C. Op 8 dagen kwam de temperatuur het ganse etmaal niet boven 0°C en werd er een ijsdag genoteerd.

Het volledige winteroverzicht kan je hier raadplegen: Winteroverzicht 2020-2021

thumb ijsdagDe eerste ijsdag van de winter 2020-2021 is een feit. De temperatuur kwam de hele dag niet boven het vriespunt uit met een maximum van -0,1°C om 15u02. Het aantal Hellmann punten zal daarmee ook de hoogte ingaan. Het zullen de eerste Hellmann punten zijn van deze winter.

 

thumb overzichtHet jaar 2020 is afgelopen en dus is het tijd om dit op vlak van het weer te overlopen. De eerste vaststelling is dat 2020 wederom een warm jaar was. De gemiddelde temperatuur in Tessenderlo bedroeg 12,5°C waar dit normaal 10,5°C bedraagt. Wat verder in het oog sprong was de gemiddelde maximumtemperatuur van 17,4°C tegenover 14,6°C normaal en ook de gemiddelde minimumtemperatuur was met 8°C hoger tov de normaal van 6,3°C. Het aantal tropische dagen lag met 11 duidelijk boven de normaal van 6,8 terwijl het aantal vorstdagen met 22 dan weer beduidend onder de normaal van 57,6 scoorde. Ook het aantal ijsdagen bleef beperkt tot 0 tegenover de nomaal van 6,1. Wat neerslag betreft was het een droog jaar met een totaal van 544 mm tov de normaal van 807,8mm. Dit is reeds het derde te droge jaar op rij.