Meteo Tessenderlo maakt gebruik van een Vantage Pro 2 weerstation van de Amerikaanse firma Davis om alle weergegevens op te meten. De volgende gegevens worden momenteel opgemeten:

  1. Temperatuur
  2. Windsnelheid
  3. Windrichting
  4. Luchtdruk
  5. Luchtvochtigheid
  6. Neerslag
  7. UV-Index
  8. Zonlicht

Daarnaast meet de console ook nog een aantal gegevens over de binnentemperatuur (worden niet weergegeven op de website) en berekent het weerstation ook nog een aantal afgeleide gegevens zoals windchill en hitte-index.

Het weerstation bestaat uit de zogenaamde 'Integrated Sensor Suite', een anemometer (windmeter), een windvaan en een console.

VP set

 Al deze onderdelen hebben uiteraard hun eigen functies.

VP sensor suite

Het hart van het systeem bestaat uit de 'Integrated Sensor Suite'. Deze huisvest de thermometer, hygrometer (luchtvochtigheid), pluviometer (neerslag), UV- en zonnesensor. De eerste twee zijn ondergebracht in het witte omhulsel onderaan het station. Dit omhulsel bevat eveneens een fan die de luchtdoorstroming in het gehel regelt zodat nog nauwkeuriger resultaten gemeten worden. De pluviometer is ondergebracht in de grote zwarte 'beker' bovenaan het station. Op de voorgrand zie je transmitter die alle aansluitingen bevat voor de sensoren en eveneens alle gegevens draadloos doorstuurt naar de binnenconsole. Deze transmitter werkt op zonnepanelen en heeft een backup batterij voor de donkere dagen. Tussen de transmitter en de pluviometer bevindne zich zowel de UV-sensor als de zonnesensor.

Het weerstation is op een hoogte van 1,5 meter boven het maaiveld opgehangen overeenkomstig de richtlijnen van de World Meteorological Organisation.

 

 

VP rain bucketVP rain tipping mechanismDe pluviometer (regenmeter) bevindt zich bovenaan het station. Deze vangt automatisch de gevallen neerslag op. In deze trechter bevindt zich een kantelmechanisme waar de neerslag op valt. Telkens één 'schepje' van het mechanisme volloopt kantelt het om en loopt het leeg. Telkens dit gebeurt wordt er een magneet onderaan de schepjes geactiveerd die dan de gegevens doorgeeft aan de console. Elk schepje komt overeen met 0,2 mm neerslag. Uiteraard zal bij negatieve temperaturen geen registratie gebeuren gezien de sneeuw dan op de trechter blijft liggen. Dit zal in de toekomst verholpen worden door een verwarmingsmechanisme in de trechter aan te brengen.

 

VP UV sensorVP solar sensorDe UV-sensor zit aan de linkerzijde van de opstelling en geeft de UV-Index weer. Deze index wordt (vooral in het zomerhalfjaar) gebruikt om aan te geven hoeveel UV-licht er door de zon gegenereert wordt en daarvan afgeleid, hoe snel iemand kan verbranden. De zonnesensor zit aan de rechterzijde van de opstelling en geeft weer hoe krachtig de zon effectief schijnt en hoeveel energie zij genereert.

 

 

 

VP anemometer

De windsnelheid en -richting worden door de anemometer en een windvaan gemeten en doorgegeven aan de console. De windmeter staat op een hoogte van ruwweg 8m opgesteld. Dit zou in theorie 10m moeten zijn, maar is momenteel niet haalbaar. Dit wordt in de toekomst verder aangepast.

 

 

 

 

VP console frontVP console rearAlle gegevens die door het weerstation verzamelt worden, worden via de transmitter naar de console gestuurd. Deze verwerkt alle gegevens en genereert ook automatisch de afgeleide waarde (zoals windchill en hitte-index). De console is eveneens uitgerust met een datalogger die alle gegevens doorstuurt naar een mini PC. Indien de PC uit zou vallen zal de datalogger de gegevens in totaal 8 dagen opslaan.

 

 

 

VP weatherlink

De software op die mini PC is Weatherlink. Hiermee worden allerlei gegevens en grafieken gegenereert. Deze software zorgt ook elke 5 minuten voor het bijwerken van deze website.